over Floris Tilanus

Foto Govert Driessen

Floris Tilanus (1966) tekent. Ontwerpt daarnaast, componeert, schrijft en maakt boeken. Woont en werkt in Amsterdam.

Contact • info@floristilanus.nl

Tekenen • Toen ik in maart 2020 door mijn rug was gegaan, kon ik niet meer aan een tafel zitten. Tekenen met een druppel inkt aan een pen is niet verstandig als je op de bank ligt. Dat dwong mij naar het 0,5 mm dikke vulpotlood; ik houd nog steeds van een scherp puntje.
De mogelijkheden van het grafiet vind ik een enorme ontdekking. Het hele lichte en zachte dat je ermee bereiken kunt is in (niet gewassen) inkt onmogelijk. De gradaties in grijs zijn veel groter.
Mijn rug is allang weer beter, maar de pen ligt te verstoffen.

Illlustratie • Behalve met pen en inkt werkte ik op een tablet, direct in Photoshop, al dan niet in combinatie met collage, vooral voor het Advocatenblad, eerder ook in de Groene Amsterdammer. Deze techniek gebruikte ik ook voor mijn illustraties voor het kookboek van Adriaan Jaeggi, Chez Adriaan. Nu gebruik ik Photoshop eigenlijk alleen om potloodtekeningen kleur te geven.

Grafisch ontwerp • Ik heb diverse gelegenheidsboeken vormgegeven, met als hoogtepunt het boek voor het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis te den Haag, Bouwen aan Vrede, waarvoor ik samen met Bob Duynstee en Daan Meijer bovendien het concept ontwikkelde, de auteurs en fotografen zocht en briefte, en een deel redigeerde.

Daarnaast • Met mijn vrouw, beeldend kunstenaar Elena Beelaerts, richtte ik het Paleisje voor Volksvlijt op, dat in een theatrale setting vermaak, kunst en wetenschap op nieuwe manieren combineerde. (Paleisje voor Volksvlijt verkeert in diepe slaap.)
Dit mede als uitvloeisel van de optocht Ontferm U (museumnacht 2008), een project met twee fanfareorkesten, 200 vrijwilligers, wereldpremières voor fanfaremuziek en twaalf beelden die op de schouders door het centrum van Amsterdam werden gedragen. Bovendien ontmoette de stoet vijf optredens onderweg.
We hebben drie kinderen.

Compositie • De vruchten van mijn grootste hobby, jazz, hoor je hier.

Deze website is gemaakt met het WordPress-theme Imbalance2 van WPshower.
Aanpassingen door Henk Jan Bouwmeester van Het Gelaat, en Willem Prins van Somtijds.