over Floris Tilanus

Foto David Dijkhoff

Floris Tilanus (1966) tekent, ontwerpt, componeert, schrijft en maakt boeken, als free lancer in Amsterdam; hij is mede-oprichter van het Paleisje voor Volksvlijt (een figuurlijke speeltuin vol kunst, wetenschap en vermaak), bij alles intellectuele diepgang combinerend met vrolijke spotzucht.

Contact • info@floristilanus.nl

Tekenen/schrijven • Debuteerde in 2015 met het prentenboek Keizer Karel verliefd bij uitgeverij van Oorschot (pen en inkt met collage).

Zoals het is. Het leven van professor Joachim Schwarz verscheen in oktober 2017.
Vrijwel tegelijkertijd verscheen een nieuwe vertaling van Fabels van LaFontaine, gemaakt door Marietje d’Hane Scheltema, met pentekeningen van mijn hand.

Bij de verschijning van Zoals het is begon ik een grote tekening in de Utrechtsestraat die in 2018 werd gekocht door het AMC, waar ik hem voltooide. Vervolgens gaf het AMC opdracht voor Sirenes. Dat jaar verscheen ook een bloemlezing van de Metamorfosen.

Bovendien vroeg De Groene Amsterdammer me een vaste rubriek te vullen en maakte ik een spread voor het eindejaarsnummer van Het Parool. Dit alles in zwarte lijntjes.

Illlustratie • Behalve met pen en inkt werk ik op een tablet, direct in Photoshop, al dan niet in combinatie met collage, vooral voor het Advocatenblad, eerder ook in de Groene Amsterdammer. Deze techniek gebruikte ik ook voor mijn illustraties voor het kookboek van Adriaan Jaeggi, Chez Adriaan. De aard van mijn werk is dan ook breed: van zinnelijk tot cultuurfilosofisch of juridisch abstract.

Grafisch ontwerp • Ik heb diverse gelegenheidsboeken vormgegeven, met als hoogtepunt het boek voor het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis te den Haag, Bouwen aan Vrede, waarvoor ik samen met Bob Duynstee en Daan Meijer bovendien het concept ontwikkelde, de auteurs en fotografen zocht en briefte, en een deel redigeerde.
Dat ik de laatste jaren weinig posters, logo’s en huisstijlen meer heb ontwikkeld is meer een kwestie van toeval dan van keuze.

Daarnaast • Met mijn vrouw, beeldend kunstenaar Elena Beelaerts, ontwierp ik gordijnen voor particulieren.
Bovendien stichtten we het Paleisje voor Volksvlijt, een initiatief dat in een theatrale setting vermaak, kunst en wetenschap op nieuwe manieren probeert te combineren. Dit mede als uitvloeisel van de optocht Ontferm U (museumnacht 2008), een project met twee fanfareorkesten, 200 vrijwilligers, wereldpremières voor fanfaremuziek en twaalf beelden die op de schouders door het centrum van Amsterdam werden gedragen. Bovendien ontmoette de stoet vijf optredens onderweg.
We hebben drie kinderen.

Compositie • Aan mijn grootste hobby, jazz, heb ik een aparte afdeling van deze website gewijd, muziek. Ik speel ook piano.

Deze website is gemaakt met het WordPress-theme Imbalance2 van WPshower.
Aanpassingen door Henk Jan Bouwmeester van Het Gelaat, en Willem Prins van Somtijds.