Zoals het is

‘Heel mooi en diep treurig’ – Tommy Wieringa

In dertien tekeningen en weinig woorden schetst Zoals het is, het leven van professor Joachim Schwarz het leven van een man die getroffen wordt door een pijnlijke gebeurtenis. De verteltoon is welgemoed, maar hoe het verhaal gelezen moet worden, is aan u.
Dit tweede boek is veel persoonlijker dan Keizer Karel verliefd. Niet alleen heb ik dit keer ook het verhaal geschreven, de tekeningen zijn met de hand gemaakt met pen en inkt. Honderden streepjes zorgen voor een uitgebreide schakering aan grijstonen. Er komt geen collage aan te pas.
Om het boek in optima forma het licht te doen zien, was crowdfunding nodig. De actie op voordekunst werd in no time een groot succes. Met de opbrengst is de eerste druk bijzonder mooi uitgevoerd: het zwart is schitterend zwart, elk lijntje staat erop. Het is alsof je de originelen in handen hebt. De tekening van het omslag loopt loepzuiver door op de schutbladen. Mede dankzij de prachtige boekverzorging van Tessa van der Waals, het drukwerk van robstolk, het bindwerk door Van Waarden werd Zoals het is geselecteerd voor de Best Verzorgde Boeken 2017.

Reacties van lezers:
‘Mamamia, wat een mooi boekje’  •  ‘Het is tranentrekkend prachtig. En vooral: zoals het is. Dank je wel.’  •  ‘Tekenen met een hoofdletter T in de hoofdrol. Delicaat, subtiel en zo’n sfeer!’  •  ‘PRACHTIG PRACHTIG PRACHTIG PRACHTIG PRACHTIG PRACHTIG dank!’

Zoals het is
Floris Tilanus
ISBN 9789028270725
€ 16,50 Bestellen

Recensie Tzum
Recensie Literair Nederland (spoiler alert!)
Recensie Hebban

Bij gelegenheid van het verschijnen van ‘Zoals het is‘ heb ik een tekening gemaakt op een dichtgetimmerde winkel in de Utrechtsestraat (zie daarover een reportage van AT5). De tekening is aangekocht door het AMC, en daar voltooid.