De vertellingen van duizend-en-één-nacht

25 november 2019

In de winkels ligt nu de derde van de reeks klassieken die ik na Fabels en Metamorfosen voor Van Oorschot illustreerde. In De vertellingen van duizend-en-één-nacht volgt de ene verbazingwekkende gebeurtenis de andere in hoog tempo op. Demonen verschijnen, de grond splijt open, gebakken vis kronkelt en praat… en alles met een volstrekte vanzelfsprekendheid. De emoties zijn verzengend. Allesverterende liefde, kwellende begeerte en ziedende wraak bestaan naast onwaarschijnlijke zelfopoffering, lichtvoetige nieuwsgierigheid en doortrapte listigheid. De geuren en kleuren zijn bedwelmend. De lezer valt van de ene verbazing in de andere en wordt ademloos meegesleept. De vertaling van Richard van Leeuwen is prachtig (stukje lezen?). NRC Handelsblad noemde het boek meteen bij verschijnen ‘een klassieke uitgave’.

En wat een plezier heb ik gehad om me in die wondere wereld te verdiepen! Ik heb me ondergedompeld in Arabische architectuur, Perzische miniaturen, de dieren van de woestijn…

Van een aantal tekeningen voor het boek stelde ik een tentoonstelling samen (te zien tot 1 januari) (met een fijne recensie in Het Parool van Jan Pieter Ekker) en in de Utrechtsestraat stond weer een schutting voor me klaar. De tekening is niet afgekomen en staat in een opslag te wachten op een goede gelegenheid.

De vertellingen van duizend-en-één-nacht
Samenstelling en vertaling Richard van Leeuwen
ISBN 9789028293175
€30, – Bestellen