Foto David Dijkhoff

Floris Tilanus (1966) tekent, ontwerpt, componeert, schrijft en maakt boeken, als free lancer in Amsterdam; mede-oprichter van het Paleisje voor Volksvlijt (een figuurlijke speeltuin vol kunst, wetenschap en vermaak), bij alles intellectuele diepgang combinerend met vrolijke spotzucht.

Contact • info@floristilanus.nl

Als tekenaar/schrijver debuteerde ik in 2015 met het prentenboek Keizer Karel verliefd bij uitgeverij van Oorschot. Daarin combineerde ik fijne pentekeningen met fragmenten van oude meesters. Ondertussen heb ik het volgende boek voltooid, Zoals het is. Het leven van professor Joachim Schwarz, dat in oktober 2017 verscheen bij Van Oorschot. Bovendien verscheen vrijwel tegelijkertijd, ook bij Van Oorschot, een nieuwe vertaling van de Fabels van LaFontaine, gemaakt door Marietje d’Hane Scheltema, met tekeningen van mijn hand. De tekeningen voor Zoals het is en de Fabels zijn uitsluitend zwart wit, opgebouwd uit ontelbare haaltjes van de tijdloze tekenpen. Om het verschijnen van Zoals het is te vieren, maakte ik een grote tekening in de Utrechtsestraat.

Illlustratie • Behalve met pen en inkt werk ik op een tablet, direct in Photoshop, al dan niet in combinatie met collage, o.a. voor het Advocatenblad, en de Groene Amsterdammer. Deze techniek gebruikte ik ook voor mijn illustraties voor het kookboek van Adriaan Jaeggi, Chez Adriaan. De aard van mijn werk is dan ook breed: van zinnelijk tot cultuurfilosofisch of juridisch abstract.

Grafisch ontwerp • Ik heb diverse gelegenheidsboeken vormgegeven, met als hoogtepunt het boek voor het honderdjarig bestaan van het Vredespaleis te den Haag, Bouwen aan Vrede, waarvoor ik samen met Bob Duynstee en Daan Meijer bovendien het concept ontwikkelde, de auteurs en fotografen zocht en briefte, en een deel redigeerde.
Dat ik de laatste jaren weinig posters, logo’s en huisstijlen meer heb ontwikkeld is meer een kwestie van toeval dan van keuze.

Daarnaast • Met mijn vrouw, beeldend kunstenaar Elena Beelaerts, ontwierp ik gordijnen voor particulieren.
Bovendien stichtten we ook het Paleisje voor Volksvlijt, een initiatief dat in een theatrale setting vermaak, kunst en wetenschap op nieuwe manieren probeert te combineren. Dit mede als uitvloeisel van de optocht Ontferm U (museumnacht 2008), een project met twee fanfareorkesten, 200 vrijwilligers, wereldpremières voor fanfaremuziek en twaalf beelden die op de schouders door het centrum van Amsterdam werden gedragen. Bovendien ontmoette de stoet vijf optredens onderweg.
We hebben drie kinderen.

Compositie • Aan mijn grootste hobby, jazz, heb ik een aparte afdeling van deze website gewijd, muziek. Ik speel ook piano.

Deze website is gemaakt met het WordPress-theme Imbalance2 van WPshower.
Aanpassingen door Henk Jan Bouwmeester van Het Gelaat, en Willem Prins van Somtijds.